Özbekistan'da Aral Gölü Konferansı
Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen uluslararası konferansta, Orta Asya'da ciddi ekolojik sorunlara yol açan ve kuruma tehdidiyle karşı karşıya bulunan Aral Gölü ele alınıyor.
Taşkent'te düzenlenen konferansa katılan, farklı ülkelerden gelen yaklaşık 200 bilim adamı ve çevre uzmanı, Aral Gölü'nün suyunun azalmasının yarattığı ve yaratacağı tehlikeleri tartışıyor.
Dün Aral Gölü havzasında incelemelerde bulunan katılımcılar, bugün konferansta alınabilecek önlemleri de görüşüyor.
Bu arada, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, gönderdiği mesajda, Aral Gölü probleminin 1960'lı yıllarda başladığını, o dönemde yeni tarım alanlarının açılmasının, sulanan tarım alanlarının belirgin ölçüde artmasının ve bu çerçevede bölge çapında sulama inşaatları ve barajların yapılmasının, ayrıca bölgeye hakim olan sürekli kuraklığın dünyadaki en güzel su havzalarından biri olan Aral Gölü'nü kurutmaya başladığını kaydetti.
Gölün son 50 yılda büyük ölçüde su kaybettiğini vurgulayan Kerimov, Aral Gölü etrafındaki tarım alanlarının hızla çölleştiğini, bu durumdan Kazakistan'ın Kızılorda, Türkmenistan'ın Daşhavuz, Özbekistan'ın Harezm, Nevai, Buhara vilayetleri ile Karakalpakistan'da yaşayanların, bölgenin flora ve faunasının olumsuz etkilendiğini belirtti.
Bölgedeki su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğini ve ırmakların bölgedeki 6 ülkede yaşayan 50 milyon insanı ilgilendirdiği ifade eden Kerimov, Mart 1993'te Orta Asya ülkeleri devlet başkanlarının Aral Gölü probleminin ortak çözümüyle ilgili anlaşma imzaladığı hatırlattı ve o dönemden bu yana bölge ülkelerinin uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, Aral Gölü havzasında meydana gelen ekolojik ve sosyo-ekonomik sorunların çözümü ve bölgedeki durumun iyileştirilmesine yönelik çaba harcadığını kaydetti.
-ARAL GÖLÜ PROBLEMİ-
Özbekistan ile Kazakistan arasında yer alan Aral Gölü'nün su hacmi son 50 yılda 1183 kilometre küpten 115 kilometre küpe düşerken, gölün suları 100-150 kilometre çekildi, su seviyesi ise 53,4 metreden 30,72 metreye indi.
Aral Gölü'nün kuruyan kısmı 4 milyon hektarlık bir alanı oluşturuyor. Aral Gölü'nün kuruyan alanlarında kalan tuz rüzgarla çevreye yayılarak, insan sağlığının yanı sıra çevreye ve tarım alanlarına ciddi zarar veriyor.
1950'li yıllarda Aral Gölü'nde 20'den fazla balık çeşidi bulunurken, gölün kuruması ve sularının tuzlanmasından dolayı günümüzde gölde sadece "Aral Kolyuçkası" adıyla bir balık çeşidi yaşıyor.
Alıntı..